De SDG’s (Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelen) zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De SDG’s zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland.
Het eerste doel gaat over het beëindigen van armoede. Volgens de Verenigde Naties ook meteen het belangrijkste doel. Niemand mag in 2030 nog in extreme armoede leven.
In 2030 mag niemand op de wereld meer honger lijden. Iedereen moet toegang hebben tot veilig, voedzaam en voldoende voedsel, het hele jaar door.
“Gezondheid is essentieel voor duurzame ontwikkeling”, stellen de Verenigde Naties. Doel drie gaat over gezondheid en welzijn voor iedereen van jong tot oud.
In 2030 ervoor zorgen dat alle meisjes en jongens op een vrije en kwalitatief hoogstaande manier onderwijs kunnen afwerken.
Een einde maken aan alle vormen van discriminatie en geweld in de openbare en de privésfeer jegens vrouwen en meisjes, overal ter wereld.
Tegen 2030 komen tot een universele en gelijke toegang tot veilig en betaalbaar drinkwater voor iedereen.
Tegen 2030 universele toegang tot betaalbare, betrouwbare en moderne energiediensten garanderen.
De economische groei per capita in stand houden in overeenstemming met de nationale omstandigheden.
Ontwikkelen van kwalitatieve, betrouwbare en duurzame en veerkrachtige infrastructuur.
Tegen 2030 geleidelijk tot een inkomenstoename van de onderste 40% van de bevolking komen tegen een ritme dat hoger ligt dan het nationale gemiddelde.
Tegen 2030 voor iedereen toegang voorzien tot adequate, veilige en betaalbare huisvesting en basisdiensten, en sloppenwijken verbeteren.
Het produceren van onze goederen moet met het oog op de groeiende wereldbevolking veel handiger:
‘meer produceren met minder’.
De veerkracht en het aanpassings-vermogen versterken van met klimaat in verband te brengen gevaren en natuurrampen in alle landen.
Tegen 2025 de vervuiling van de zee voorkomen en in aanzienlijke mate verminderen, in het bijzonder als gevolg van activiteiten op het land.
Tegen 2020 het behoud, herstel en het duurzaam gebruik van terrestrische en inlandse zoetwaterecosystemen en hun diensten waarborgen.
Alle vormen van geweld en de daaraan gekoppelde sterftecijfers wereldwijd aanzienlijk terugschroeven.
Versterken van de DRM, ook via internationale steun aan ontwikkelingslanden.